Zeep maken met natriumhydroxide

Zeep maken met behulp van natriumhydroxide

Natriumhydroxide wordt door zeepmakers gebruikt als ingrediënt. Hier wordt het zeep maken op de Cold Process (CP) manier beschreven.

De benodigdheden

  • Vet
  • Natriumhydroxide
  • Water N2O
  • Pannetje(s)
  • Weegschaal / maatbeker
  • Roerlepel
  • Thermometer
  • Staafmixer
  • Zeepmal

Het zeep-recept

We kunnen beginnen. Hieronder zal de meest eenvoudige manier worden beschreven. Eigenlijk gaan alle recepten op dezelfde manier.

Het proces

Allereerst gaan we de natronloog maken. Meet de juiste hoeveelheid korrels af en doe deze voorzichtig in het koude water. Nu even roeren want de korrels hebben de neiging om te klonteren. Je zult merken dat het water behoorlijk heet wordt!
Goed doorroeren totdat de korrels opgelost zijn. We laten de oplossing even met rust zodat deze af kan koelen.

Meet het vet / olie af en doe deze in een pannetje. Laat de inhoud langzaam warm worden. We willen dat de natronloog en het vet dezelfde temperatuur hebben, zo’n 50 °C. Doe rustig aan, want je zal merken dat het vet veel eerder warm geworden is dan dat de natronloog is afgekoeld!

Bij het vet gieten

Beide oplossingen zijn nu van dezelfde temperatuur en helder. Pak je magische lepel, haal je pannetje van het vuur en giet, terwijl je roert, de natronloog langzaam in je pannetje vet. Je zal al gelijk zien dat de oplossing troebel wordt. De eerste sporen van zeep!
Op dit punt kan je de staafmixer gebruiken om de zeep in beweging te houden. Door gebruik te maken van een staafmixer wordt het verzepingsproces flink versneld.

(Gebruik je ouderwets een lepel blijf dan ongeveer 1 uur lang roeren. In de praktijk houdt dit in dat je het eerste kwartier goed doorroert om daarna eens in de tien minuten even flink te scheppen.)

Klaar voor in de mal

Na ongeveer een kwartier (of een uur als je lepelt) wordt het mengsel dik. Het mengsel is gereed om in de mal te worden gegoten. Je kan controleren of je zeep de juiste dikte heeft door er met je lepel een streep door te trekken. Blijft die streep een tijdje zichtbaar dan is ie goed. Dit heet tracing, vrijelijk vertaald als ‘nasporen’.

Geurtjes en kleurtjes

Het is nu ook de juiste tijd om je geuren, kleuren, kruiden of zeewier toe te voegen.

Wachten tot het hard wordt

Giet het zeeppapje in de mal en wacht vervolgens totdat de zeep hard / taai wordt. Dit kan een dag duren, maar ook drie dagen. Heb geduld, het gebeurt echt!

Rijpen

Is de zeep hard / taai geworden dan kan je hem uit de mal halen om de zeep nog een week(!) of drie tot zes te laten rijpen. Dit is om de zeep te laten drogen en de chemicaliën de tijd te geven om volledig te reageren. Bovendien zal de zeep nog harder worden omdat het water langzaam verdampt.